Hvorfor elbiler er fremtiden

Renault Zoe rental cars are parked at a charging station

Fordelene med å kjøre elbil

Det er mange positive grunner for å velge å kjøre elbil. Her er tre av de viktigste fordelene.

Lavere utslipp
Elbiler er renere: De slipper ikke ut CO2, nitrogen eller andre partikler som forurenser luften. En fersk studie fra European Federation for Transport and Environment viste at elbiler slipper ut inntil tre ganger mindre karbondioksid enn diesel eller bensin.

Lavere kostnader
Lurer du på hvor mye det koster å kjøre en elbil? Ifølge en studie utført av Organisasjonen av forbrukere og brukere i Spania, er det fortsatt slik, til tross for de nåværende strømprisene, at det å lade opp en elbil bare koster halvparten av kostnadene med å fylle opp en bensinbil.

Enklere å vedlikeholde
Elbilvedlikehold er enklere og mer økonomisk enn vedlikehold av tradisjonelle forbrenningsmotorer. Mekanikken i en elbil har færre elementer som er utsatt for slitasje, noe som gir opptil 30 % innsparing i vedlikehold.*

* (Kilde: Peugeot i en sammenligning mellom vedlikehold av en Peugeot e-208 og dens motstykke med bensinforbrenning.)

A woman charges her electric car

Hvorfor er elbiler billigere å kjøre enn bensin- og dieselbiler?

Hovedgrunnen til at elbiler er enklere og billigere å vedlikeholde enn bensin- og dieselbiler skyldes det faktum at de har færre mekaniske deler. Da mekanikken er mye enklere, er det mindre vedlikehold. Med en elbil er det ingen oljeskift, det er bare en enkeltgiroverføring så det er ingen clutch å vedlikeholde eller reparere.

Takket være enkeltgiroverføringen, og til tross for at bilen er tyngre på grunn av batteriet, vil en elbil alltid levere fullt dreiningsmoment. Dette gjør bilen mye mer rettlinjet på veien med mindre slitasje på dekkene.

Elbiler sakker farten mer effektivt uten bruk av bremsesystemet når du løfter foten av gasspedalen. Som følge av dette er komponenter som bremseklosser og bremseskiver mindre utsatt for erosjon og slitasje.

(Kilde: Motorpasion.com)

Young woman using smartphone to lock and unlock an electric car.

Flere grunner til å velge elbil

Renere miljø
Uten eksosrør slipper elbilene ut mindre av skadelige gasser og reduserer lokal luftforurensning.

Reduserte kjøreutgifter
Det koster £ 1,30 å kjøre 160 km i en elbil sammenlignet med £ 11,05 i en bensinbil, ifølge AA.

Gratis parkering i bysentra
I enkelte land kan elbiler, takket være sin nullutslippsmerking, parkere gratis i bysentra og uten tidsbegrensning. Elbiler kan også få tilgang til restriksjonssoner i enkelte hovedsteder og storbyer, så som Paris, Madrid eller Barcelona, selv om protokoller mot forurensning er aktivert.

Lavere bompenger
I enkelte land er det særlige bompengesatser for nullutslippsbiler. I tillegge kan elbiler få tilgang til kollektivfiler selv når det er bare en person i bilen.