Lading av elbil

Charging a Tesla

Hvordan lader du en elbil eller en pluggbar hybridbil?

Tenker du på å bytte fra bensin eller dieselbil til elbil, eller tenker du kanskje på å leie en elbil hos Budget for å prøve en elbil før du kjøper? To av de vanlige spørsmålene for bilførere før de leier eller kjøper en elbil er «hvordan lader jeg elbilen» og «hvor langt kan jeg kjøre med elbilen»?

Bekymringer om lading og rekkeviddeangst blir mindre utbredt etter hvert som offentlige ladenettverk blir flere, pålitelige reiseplanleggingsapper tar vekk bekymringen med å lete etter ladepunkter og forbedringer i batterier øker avstanden en elbil kan kjøre.

A car parks at an EV charging station

Hvordan du finner ladestasjoner for elbil

Det å ha informasjon om hvor ladepunktene befinner seg er nøkkelen til å planlegge turer og ha tilstrekkelig autonomi for reiser. Før du leier anbefaler vi at du på forhånd søker etter ladepunktleverandøren med det tetteste ladenettverket langs reiseruten din og på reisemålet.

Alternativt kan du også raskt søke etter ladestasjoner ved hjelp av lade-apper som Chargemap.

Finn den nærmeste ladestasjonen for elbiler via Shell ladenettverk

Shells ladenettverk gjør det enkelt å planlegge leiebilreise med elbil. Det hjelper deg med å lokalisere offentlige ladestasjoner i nærheten og mens du kjører.

Nettverket gir deg tilgang til over 500 000 offentlige ladepunkter i hele Europa og utover. Kartet viser nærliggende tilgjengelighet i sanntid ved hver ladepost, pluss prisen, ladertype, tilkoblingstype og tilgjengelige hastigheter.*

* 7 kW- eller 22 kW-ladere vil bruke rundt 3–4 timer på lades fullt opp. Disse finnes vanligvis på parkeringsplasser, ved supermarkeder og ved fritidssentre. 50 kW DC-ladere kan typisk lade fra 0–80 % på rundt 30 minutter, og 150 kW ultraraske ladere, som er plassert i forgården til Shell-stasjonene, kan levere strøm opptil tre ganger raskere enn det. Tidsberegningen er avhengig av bilens merke og modell.Lading av elektriske leiebiler gjort enkelt

Etter hvert som elbilteknologien utviklet seg, ble billadekabler produsert uten et universalt koblingspunkt som ville passe alle elbiler. Syvpunktskabelen Type 2 er imidlertid blitt en europeisk standard og alle biler som produseres i Europa i dag har dette koblingspunktet.

De fleste bilene har minst to typer koblingspunkt, og adaptere er enkle å bruke.

Det er tre nivåer av ladehastighet slik at du kan styre ladingen av elbilen slik det passer deg.

En Renault Zoe blir ladet opp på et offentlig ladepunkt

Offentlig lading

Bruk av offentlige ladenettverk er stadig enklere, takket være utvidelsen av ladestasjonsnettverkene, spesielt i bysentra, noe som muliggjør lading mens du er underveis.

Offentlige ladepunkter tilbyr muligheten for både normale ladehastigheter og hurtiglading. Offentlig lading kan være mellom tre og 10 ganger raskere, avhengig av uttaket på ladepunktet og hvilke type ladere bilen bruker.

Elbillading på hurtigladestasjoner for elbiler

Hurtiglading

Dette er en type lading på et offentlig sted og med høye nivåer av strøm, så det krever en kompleks elektrisk installasjon. Med dette systemet tar det mellom 5 og 30 minutter å lade til 80 % av batteriet avhengig av type lader, kabel og bilens kapasitet.

Citroen C4e ved et ladepunkt

Hvor lang tid tar det å lade en elbil eller en pluggbar hybridbil?

Ladetider avhenger både av batteriets kapasitet og strømkilden. Likestrømslading er raskest, men er ikke mulig for alle biler eller ladestasjoner. Lading med vekselstrøm er vanligere. Avhengig av ladestrømmen kan for eksempel lading av en Renault ZOE ta mellom 2,5 timer (22 kW) og 4,5 timer (11 kW).

Lading hjemme over en trepunktsplugg er den langsomste metoden for lading av elbil og kan ta opptil 24 timer.

Bruk av en 7 kW hjemmeladeenhet i veggboks vil gjøre det mulig å lade bilen fullt opp over natten.

Ved å bruke en hurtiglader på en offentlig ladestasjon som tilbyr hastigheter på opptil 50 kW, kan en elektrisk Vauxhall Corsalades opp til 80 % på bare 30 minutter (Kilde: AA).

Hvordan du lader elbilen din

For å starte lading

 • Parker bilen slå av motoren.
 • Hvis det ikke er noen kabel koblet til ladestasjonen, bruk kablene fra bilen.
 • Rull ut ladekabelen fullt ut for å hindre at kabelen blir overopphetet.
 • Aktiver ladestasjonen ved hjelp av strømleverandørens app.
 • Koble til pluggen i ladestasjonen.
 • Sett inn pluggen i bilens ladeinngang.
 • Ladingen starter automatisk.

Når bilen er ladet

 • Ladekabelen frakobles bilen.
 • Fjern pluggen fra ladestasjonen.
 • Oppbevar ladekablene bak i bilen.

Bestill en bil eller varebil

 1. Hente

  Norge

 2. Levere

 3. Søk

  • Hvis du er under 30 eller, trenger vi din fødselsdato for å kunne vise deg det best egnete utvalget av kjøretøy. ?
  • DRIVER’S DATE OF BIRTH: